Skoči na glavni sadržaj

Molimo pričekajte...

Standard zanimanja - Priprematelj/ pripremateljica pizza

Razina HKO
2
Sektor
Turizam i ugostiteljstvo
Podsektor
-
Šifra i naziv zanimanja/srodnog zanimanja iz NKZ98
-
Šifra i naziv zanimanja/srodnog zanimanja iz NKZ10

5.51.512.5120 Kuhari/kuharice

Opis zanimanja ili skupa kompetencija

Priprematelj/Pripremateljica pizza priprema različite vrste tijesta i umake za pizzu te nadijeva pizzu nakon pripreme sastojaka, uz primjenu normativa i održavanje higijene radnog prostora, a u skladu s HACCP sustavom.

Posao priprematelja/pripremateljice pizza uključuje različite aktivnosti: naručivanje, preuzimanje, čišćenje i pripremanje živežnih namirnica, određivanje tehnologije pripremanja različitih vrsta pizza,  pečenje i završavanje pizza te  njihovo dekoriranje i serviranje. Priprematelj/Pripremateljica pizza priprema ili spravlja pizze prema jelovniku. Pri tome, poštuje recepte i količinske normative za upotrebu pojedinih namirnica u pizzama. Tijekom obavljanja poslova poštuje visoke higijenske standarde, pazi na higijenu i čistoću prostora i sredstava s kojima radi, te vodi brigu o skladištenju nepotrošenih namirnica. Nadalje, bilježi podatke za dnevni obračun upotrijebljenih namirnica, izdanih pizza te kontrolira zalihe. Također, mora poznavati različite specifičnosti prehrane, npr. dijetalne, vegetarijanske i makrobiotičke kao i karakteristike  različitih nacionalnih i tradicionalnih kuhinja. Kreativan je u spravljanju pizza, korištenju različitih začina i dekoriranju gotovih pizza. Priprematelj/Pripremateljica pizza sudjeluje u pripremanju i sastavljanju menija pizza te u izradi kalkulacija za njihovu cijenu. Također brine o održavanju strojeva i uređaja u kuhinji kako bi oni bili ispravni i tehnički postojani.

Da bi uspješno obavljao svoj posao, priprematelj/pripremateljica pizza treba imati smisla za organizaciju posla i pravilan vremenski raspored. Potrebna je učinkovita komunikacija i ljubaznost, sposobnost za rad u timskom okruženju, sposobnost prilagođavanja i učinkovitog rada u okruženju koje se stalno mijenja, upornost, odgovornost, spretnost, pedantnost te učinkovito i racionalno upravljanje resursima, spremnost na cjeloživotno učenje, orijentiranost na korisnika usluge te svjesnost o važnosti očuvanja okoliša.

Uvjeti rada

Priprematelji/Pripremateljice pizza rade u različitim ugostiteljskim objektima što podrazumijeva različite uvjete u kojima obavljaju svoj posao.

Posao priprematelja/pripremateljice pizza odvija se u uvjetima velikih temperaturnih promjena, među jakim mirisima, u zapari i isparavanju, u vlazi i buci, a može biti opasan zbog upotrebe oštrih alata, vrućih predmeta i naprava pod pritiskom. Radni ritam priprematelja/pripremateljice pizza ovisi o vrsti ugostiteljskog objekta u kojem rade te o broju gostiju koji može jako varirati tijekom radnog dana.  Većina priprematelja/pripremateljice pizza radi u smjenama, noću, sve dane u tjednu, vikendima i blagdanima. Priprematelji/Pripremateljice pizza kao osobe koje rade s hranom, podliježu obveznom sanitarnom pregledu, čime se od moguće zaraze štite korisnici ugostiteljskih usluga, a i sami priprematelij/pripremateljice pizza. 

Za poslove priprematelja/pripremateljice pizze traže se tjelesno zdrave i spretne osobe. Osobito je važno da imaju zdrav koštano–mišićni i dišni sustav, zdravu kožu, uredan vid te razvijene osjete okusa i mirisa.

Kontraindikacije za rad su: oštećenje funkcije vida, neraspoznavanje boja, nedostatak njuha, oštećenje okusa, teža nagluhost u govornom području ili gluhoća, oštećenje govora koje utječe na komunikaciju, teža oštećenja funkcije mišićno-koštanog, dišnog i srčano-žilnog sustava, teže oštećenje funkcije kože, kronični poremećaji koji mogu dovesti do gubitka svijesti i/ili ravnoteže, kronični poremećaji koji trajno remete kognitivno i emocionalno funkcioniranje, te utvrđene alergije na profesionalne alergene.

Skupovi kompetencija (5)
1.
Planiranje, organizacija i pripremanje za spravljanje pizza
Sektor
Turizam i ugostiteljstvo
Datum evidencije u Registar HKO
27.4.2022
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Datum do kada vrijedi
-
Kompetencije
Poznavati i primjenjivati pravila za organiziranje i uporabu radnog prostora i kuharskih pomagala na najučinkovitiji i najracionalniji način
Poznavati različite recepte i njihovu primjenu za spravljanje tijesta za pizzu
Ispitivati tržište, posebice u okolici rada ugostiteljskog objekta, radi definiranja posebnih zahtjeva (npr. u odnosu na veličinu pizze, cijenu pizze, posebne prehrambene potrebe i sl.)
Planirati nove recepte za pizzu
Osmišljavati novi jelovnik i planirati njegovu realizaciju
Planirati nabavu repromaterijala za pizze
Planirati događanja s unaprijed poznatim većim brojem gostiju ili većim narudžbama (npr. kod proslava rođendana, dočeka Nove godine i sl.)
Planirati rad zaposlenika po smjenama na mjesečnoj razini
Dnevno održavati higijenu cjelokupnog prostora u kojem se priprema pizza
Provjeravati i pripremati strojeve i kuharska pomagala za pripremanje i pečenje pizze (npr. stroj za miješanje tijesta, mesoreznica, lopata za pečenje pizze, noževi i sl.)
Upaliti peć (na struju, na plin ili na drva) i zagrijati ju na potrebnu temperaturu
Pripremiti dizano tijesto za pizzu prema odabranim receptima
Pripremiti umake i namirnice za nadijevanje pizza na dnevnoj razini
2.
Spravljanje različitih vrsta pizza
Sektor
Turizam i ugostiteljstvo
Datum evidencije u Registar HKO
27.4.2022
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Datum do kada vrijedi
-
Kompetencije
Preuzeti narudžbu za pizzu (od konobara ili od naručitelja pizze)
Razvlačiti i oblikovati tijesto za pizzu
Nadjenuti pizzu umakom i namirnicama ovisno o odabranoj vrsti pizze
Staviti pizzu u peć pri vrlo visokoj temperaturi
Ispeći pizzu u skladu s predviđenim načinom i vremenom za pečenje određene vrste pizze (npr. do željene hrskavosti, do povezivanja odabranih namirnica u cjelinu i sl.)
Dovršiti pizzu nakon pečenja (npr. dodati ukrase, dodatne začine, ulje, rajčicu, rikolu, sir, pršut, masline, zelenu salatu i sl.)
Servirati pizzu na predviđen način i po potrebi je izrezati
Izdati serviranu pizzu
Poznavati materijale za pripremu različitih vrsta tijesta (npr. bez glutena, bez šećera, bez mliječnih sastojaka, bez sastojaka životinjskog porijekla i sl.)
Poznavati nutricionistički sastav namirnica koje se koriste za spravljanje pizza te razlikovati vegetarijanske, veganske, bezglutenske i ostale specifične namirnice
Poznavati načine pripreme različitih pizza, uključujući i dijetalne pizze
Pripremati, završavati, servirati i izdavati dijetalne pizze
3.
Administriranje poslovanja, izvršavanje komercijalnih poslova i poslovno komuniciranje pri spravljanju pizza
Sektor
Turizam i ugostiteljstvo
Datum evidencije u Registar HKO
27.4.2022
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Datum do kada vrijedi
-
Kompetencije
Koristiti informatičke aplikacije za izradu dokumenata i proračuna te za elektroničku poštu
Pripremati dokumentaciju za vanjsko knjigovodstvo
Pravilno komunicirati usmeno i pismeno na hrvatskom jeziku
Izraditi normativ za potrebne sastojke određene pizze i pohraniti ga
Sudjelovati u izradi cijene pizze na osnovi izrađenog normativa
Voditi dnevne liste nabave repromaterijala
Naručivati repromaterijal (npr. brašno, šunka, sir, ulje, sol, šećer itd.)
Preuzimati dostavljenu robu i repromaterijal te provjeravati njihovu kvalitetu i dostavljene količine u odnosu na naručene
Plaćati račune dobavljačima repromaterijala
Izdavati račune i naplaćivati ih (npr. putem fiskalne blagajne)
Izraditi obračun potrošenog repromaterijala na kraju radnog vremena
Vršiti promidžbu ponude putem web stranice, stranica na društvenim mrežama, distribucijom letaka te putem radija i tiska
Poželjno poznavati osnovne pojmove (vezane za spravljanje pizza) na talijanskom jeziku
Komunicirati s ustanovama i institucijama (npr. Porezna uprava, HOK, banka, sanitarna inspekcija, škola i sl.)
Komunicirati s poslovnim partnerima (npr. dobavljačima repromaterijala, dobavljačima i serviserima strojeva, alata za rad i ventilacijskog sustava, ugovorenim vanjskim dostavljačima hrane, drugim ugostiteljima unutar Udruženja ugostitelja i sl.)
Komunicirati s klijentima direktno (npr. u slučaju pečenja pizze na otvorenom prostoru, prodaje pizze u sklopu "fast-food" pripreme i izdavanja hrane) i telefonski pri preuzimanju narudžbe telefonom
Komunicirati s kolegama unutar radnog tima (s drugim pripremateljima/pripremateljicama pizza, konobarima, dostavljačima i ostalim zaposlenicima)
4.
Osiguranje kvalitete pri spravljanju pizze
Sektor
Turizam i ugostiteljstvo
Datum evidencije u Registar HKO
27.4.2022
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Datum do kada vrijedi
-
Kompetencije
Prihvaćati specijalne narudžbe gosta i prilagođavati izradu pizze specifičnim zahtjevima uz sposobnost primjerene reakcije na pritužbe i pohvale
Primati reklamacije i postupiti u skladu s propisanom procedurom za rješavanje reklamacije
Profesionalno se kontinuirano usavršavati vezano za repromaterijal, postupke izrade pizze te strojeve i kuhinjska pomagala
Individualno se samoprocjenjivati, dijeliti iskustvo, timski analizirati i unapređivati rad
5.
Primjenjivanje mjera za zaštitu zdravlja i za zaštitu okoliša u ugostiteljstvu
Sektor
Turizam i ugostiteljstvo
Datum evidencije u Registar HKO
27.4.2022
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Datum do kada vrijedi
-
Kompetencije
Poznavati pravila za rad na siguran način
Pridržavati se propisanih mjera HACCP sustava
Primjenjivati propisane mjere za rad na siguran način i zaštitu od požara
Provoditi deratizaciju i dezinsekciju prostora
Rukovati strojevima i alatima u skladu s uputama proizvođača
Prikupljati i razvrstavati različite vrste otpada
Zbrinjavati razvrstani otpad u skladu s važećim propisima
Preuzmi u formatu: CSV
Ključni poslovi (8)
1.
Planiranje i organiziranje spravljanja pizza
Datum evidencije u Registar HKO
27.4.2022
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Poznavati i primjenjivati pravila za organiziranje i uporabu radnog prostora i kuharskih pomagala na najučinkovitiji i najracionalniji način
Poznavati različite recepte i njihovu primjenu za spravljanje tijesta za pizzu
Ispitivati tržište, posebice u okolici rada ugostiteljskog objekta, radi definiranja posebnih zahtjeva (npr. u odnosu na veličinu pizze, cijenu pizze, posebne prehrambene potrebe i sl.)
Planirati nove recepte za pizzu
Osmišljavati novi jelovnik i planirati njegovu realizaciju
Planirati nabavu repromaterijala za pizze
Planirati događanja s unaprijed poznatim većim brojem gostiju ili većim narudžbama (npr. kod proslava rođendana, dočeka Nove godine i sl.)
Planirati rad zaposlenika po smjenama na mjesečnoj razini
2.
Obavljanje pripremnih aktivnosti za spravljanje pizza
Datum evidencije u Registar HKO
27.4.2022
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Dnevno održavati higijenu cjelokupnog prostora u kojem se priprema pizza
Provjeravati i pripremati strojeve i kuharska pomagala za pripremanje i pečenje pizze (npr. stroj za miješanje tijesta, mesoreznica, lopata za pečenje pizze, noževi i sl.)
Upaliti peć (na struju, na plin ili na drva) i zagrijati ju na potrebnu temperaturu
Pripremiti dizano tijesto za pizzu prema odabranim receptima
Pripremiti umake i namirnice za nadijevanje pizza na dnevnoj razini
3.
Pripremanje i dovršavanje pizze
Datum evidencije u Registar HKO
27.4.2022
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Preuzeti narudžbu za pizzu (od konobara ili od naručitelja pizze)
Razvlačiti i oblikovati tijesto za pizzu
Nadjenuti pizzu umakom i namirnicama ovisno o odabranoj vrsti pizze
Staviti pizzu u peć pri vrlo visokoj temperaturi
Ispeći pizzu u skladu s predviđenim načinom i vremenom za pečenje određene vrste pizze (npr. do željene hrskavosti, do povezivanja odabranih namirnica u cjelinu i sl.)
Dovršiti pizzu nakon pečenja (npr. dodati ukrase, dodatne začine, ulje, rajčicu, rikolu, sir, pršut, masline, zelenu salatu i sl.)
Servirati pizzu na predviđen način i po potrebi je izrezati
Izdati serviranu pizzu
4.
Pripremanje dijetalnih pizza
Datum evidencije u Registar HKO
27.4.2022
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Poznavati materijale za pripremu različitih vrsta tijesta (npr. bez glutena, bez šećera, bez mliječnih sastojaka, bez sastojaka životinjskog porijekla i sl.)
Poznavati nutricionistički sastav namirnica koje se koriste za spravljanje pizza te razlikovati vegetarijanske, veganske, bezglutenske i ostale specifične namirnice
Poznavati načine pripreme različitih pizza, uključujući i dijetalne pizze
Pripremati, završavati, servirati i izdavati dijetalne pizze
5.
Administriranje poslovanja i izvršavanje komercijalnih poslova pri spravljanju pizza
Datum evidencije u Registar HKO
27.4.2022
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Koristiti informatičke aplikacije za izradu dokumenata i proračuna te za elektroničku poštu
Pripremati dokumentaciju za vanjsko knjigovodstvo
Izraditi normativ za potrebne sastojke određene pizze i pohraniti ga
Sudjelovati u izradi cijene pizze na osnovi izrađenog normativa
Voditi dnevne liste nabave repromaterijala
Naručivati repromaterijal (npr. brašno, šunka, sir, ulje, sol, šećer itd.)
Preuzimati dostavljenu robu i repromaterijal te provjeravati njihovu kvalitetu i dostavljene količine u odnosu na naručene
Plaćati račune dobavljačima repromaterijala
Izdavati račune i naplaćivati ih (npr. putem fiskalne blagajne)
Izraditi obračun potrošenog repromaterijala na kraju radnog vremena
Vršiti promidžbu ponude putem web stranice, stranica na društvenim mrežama, distribucijom letaka te putem radija i tiska
6.
Poslovno komuniciranje
Datum evidencije u Registar HKO
27.4.2022
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Pravilno komunicirati usmeno i pismeno na hrvatskom jeziku
Poželjno poznavati osnovne pojmove (vezane za spravljanje pizza) na talijanskom jeziku
Komunicirati s ustanovama i institucijama (npr. Porezna uprava, HOK, banka, sanitarna inspekcija, škola i sl.)
Komunicirati s poslovnim partnerima (npr. dobavljačima repromaterijala, dobavljačima i serviserima strojeva, alata za rad i ventilacijskog sustava, ugovorenim vanjskim dostavljačima hrane, drugim ugostiteljima unutar Udruženja ugostitelja i sl.)
Komunicirati s klijentima direktno (npr. u slučaju pečenja pizze na otvorenom prostoru, prodaje pizze u sklopu "fast-food" pripreme i izdavanja hrane) i telefonski pri preuzimanju narudžbe telefonom
Komunicirati s kolegama unutar radnog tima (s drugim pripremateljima/pripremateljicama pizza, konobarima, dostavljačima i ostalim zaposlenicima)
7.
Osiguranje kvalitete pri spravljanju pizze
Datum evidencije u Registar HKO
27.4.2022
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Prihvaćati specijalne narudžbe gosta i prilagođavati izradu pizze specifičnim zahtjevima uz sposobnost primjerene reakcije na pritužbe i pohvale
Primati reklamacije i postupiti u skladu s propisanom procedurom za rješavanje reklamacije
Profesionalno se kontinuirano usavršavati vezano za repromaterijal, postupke izrade pizze te strojeve i kuhinjska pomagala
Individualno se samoprocjenjivati, dijeliti iskustvo, timski analizirati i unapređivati rad
8.
Primjenjivanje mjera za zaštitu zdravlja i za zaštitu okoliša u ugostiteljstvu
Datum evidencije u Registar HKO
27.4.2022
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Poznavati pravila za rad na siguran način
Pridržavati se propisanih mjera HACCP sustava
Primjenjivati propisane mjere za rad na siguran način i zaštitu od požara
Provoditi deratizaciju i dezinsekciju prostora
Rukovati strojevima i alatima u skladu s uputama proizvođača
Prikupljati i razvrstavati različite vrste otpada
Zbrinjavati razvrstani otpad u skladu s važećim propisima
Preuzmi u formatu: CSV
Upisan temeljem zahtjeva
Priprematelj/ pripremateljica pizza
Datum upisa
27.4.2022
Vrijedi do
30.4.2027
Odluka nadležnog tijela o upisu u Registar
Stručno mišljenje