Skoči na glavni sadržaj

Molimo pričekajte...

Standard zanimanja - Serviser/ serviserka karoserije motornih vozila

Razina HKO
4.1
Sektor
Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija
Podsektor
Metalurgija
Šifra i naziv zanimanja/srodnog zanimanja iz NKZ98

7141.17.3 autolakirer/autolakirerica

7213.21.3 autolimar/autolimarica

Šifra i naziv zanimanja/srodnog zanimanja iz NKZ10

7.71.713.7132 Lakireri/lakirerice i srodna zanimanja

7.72.721.7213 Limari/limarice i srodna zanimanja

Opis zanimanja ili skupa kompetencija

Serviser/serviserka karoserije motornih vozila je zanimanje koje u sebi uključuje dosadašnja zanimanja autolimar i autolakirer.

Autolimarski radovi obuhvaćaju demontiranje, popravljanje, montiranje, a ponekad i izradu dijelova karoserije i  nadogradnje poput osobnih i teretnih vozila, autobusa, prikolica i dr. Autolakirerski  poslovi obuhvaćaju zaštitu, pripremu za lakiranje  i lakiranje vozila.

Autolimarski radovi se  razlikuju s obzirom na to, radi li se o proizvodnji ili o servisnoj djelatnosti. U automobilskoj industriji serviser karoserije radi na izradi, montaži, ispitivanju i podešavanju dijelova karoserija vozila. Na okvir karoserije, izrađenog od profilnog željeza, čelika ili aluminija, serviser/ serviserka karoserije montira odgovarajuće dijelove, koje je prethodno oblikovao na uređaju za savijanje limova ili u posljednje vrijeme rjeđe, ručnim otkivanjem. Dijelove karoserije međusobno spaja odnosno pričvršćuje na okvir vijcima, zakovicama, ljepilima i zavarivanjem.  U servisnim djelatnostima, što je u Hrvatskoj mnogo češće od rada u proizvodnji karoserijskih dijelova, serviser/ serviserka karoserije se bavi održavanjem okvira vozila te rastavljanjem, sastavljanjem i ispitivanjem  dijelova vozila. Serviser/ serviserka karoserije u servisima popravlja oštećene dijelove karoserije vozila ili ih zamjenjuje novima. Uređajem za autogeno zavarivanje uspješno demontira dotrajale dijelove na vozilima te zagrijava dijelove koje je potrebno poravnati. Pri izradi novih dijelova, serviser karoserije priprema odgovarajući materijal, ocrtava ga, kroji, reže i oblikuje u toplom i hladnom stanju, spaja zavarivanjem te ih naknadno obrađuje i zaštićuje.  

Osim karoserija, serviseri/ serviserke karoserije popravljaju, izrađuju i zamjenjuju rubnike, blatobrane, pragove i ispušne cijevi. Demontiraju vrata, branike, poklopce motora i prtljažnika. Dijelove vozila čiste mehanički i/ili kemijski, izrezuju  dijelove koji su oksidirali i zahrđali te ravnaju utisnute dijelove. Pripremaju karoseriju za veće radove, ravnaju je i rastežu mehaničkim i hidrauličkim napravama uz vođenje računa o propisanim mjerama vozila pri rastezanju i centriranju. Vrše ručnu i strojnu obradu. Oni također održavaju i priključuju noseće dijelove vozila te vrše zaštitu vanjskih i unutarnjih dijelova vozila od korozije.

Autolakirerski poslovi servisera/ serviserke karoserije su oni poslovi kojima se različite podloge pripremaju za bojanje (drvene, plastične, metalne), nanosi boja ili lak na njih te se po potrebi bruse i poliraju nakon sušenja nanesene boje i/ili laka. Serviser/ serviserka karoserije priprema podloge za bojanje različitim postupcima: odstranjivanjem stare boje (mehaničkim i kemijskim postupkom), brušenjem, čišćenjem, nanošenjem punila, izravnavanjem i dr. Boje i lakove nanosi špricanjem te pomoću kistova i  četki. Osim različitih vrsta boja i lakova, serviser karoserije često upotrebljava različite kemikalije i otapala.

Za obavljanje autolimarskih poslova, serviser/ serviserka karoserije treba  znati pročitati tehničku dokumentaciju, izraditi radni plan, poznavati nacrtnu geometriju (skiciranje i crtanje plašteva i krojeva), skiciranje i čitanje funkcionalnih shema električnih, pneumatskih i hidrauličkih sklopova na vozilu, osnove kalkulacija i rada na računalu te  tehnologiju i obradu materijala koje koristi u svom radu. U radu se služi različitim aparatima: stolom za rastezanje i centriranje, rezačima metala, hidrauličnim dizalicama, pneumatskim čekićima i ručnim alatima i dr. Koristi i pomična mjerila, mjerne i druge alate te skice iz tehničkih priručnika. Serviseri/ serviserke karoserije moraju poznavati osnovnu građu i funkcije strojeva i uređaja za obradu i montažu, uređaje za podizanje vozila, za električna, hidraulička i pneumatska mjerenja te specijalne alate i uređaje za popravke mehaničkih oštećenja na dijelovima vozila.

Za obavljanje autolakirerskih poslova serviser/ serviserka karoserije, upotrebljava autolakirerske alate na pravilan način, te je upoznat sa različitim tehnikama nanošenja boja i lakiranja.

Serviser/ serviserka karoserije usvaja znanja iz područja sigurnosti na radu, protupožarne zaštite i zaštite okoliša s naglaskom na rad s materijalima od metala. Također mora znati upotrebljavati sredstva i opremu  za osobnu i tehničku zaštitu.

Potrebna je učinkovita komunikacija (pisana i usmena), sposobnost za rad u timskom okruženju sposobnost prilagođavanja i učinkovitog rada u okruženju koje se stalno mijenja,  izvrsne vještine rješavanja problema, upornost, odgovornost, učinkovito i racionalno upravljanje resursima, spremnost na cjeloživotno učenje, orijentiranost na klijenta i rezultate rada te svjesnost o važnosti očuvanja okoliša.

Svoj posao obavlja odgovorno, dosljedno, temeljito i u skladu s propisima. Nužno je snalaženje u dokumentaciji, jer vraćanje automobila u prvobitni oblik zahtijeva precizno praćenje crteža i uputa iz tehničkih priručnika.

Serviseru/ serviserki karoserije potrebni su dobro zdravlje i  izdržljivost te dobra opća tjelesna spretnost, zdrave ruke i dobar vid i izvrsno razlikovanje boja, jer njegov posao zahtijeva pažljivo razlikovanje sitnijih detalja, veliku preciznost i spretnost, te smisao za mehanički rad. Neophodna je i sposobnost prostornog predočavanja skiciranih predmeta.

Zapošljavanje je moguće u autolimarskim i autolakirerskim radionicama i servisima, u autoremontnim radionicama, ali se može zaposliti i u automobilskoj industriji, brodogradnji i u zanatskim radionicama.

Ako položi majstorski ispit pred Hrvatskom obrtničkom komorom, može ishodovati licencu za održavanje praktične nastave za učenike iz redovnog sustava obrazovanja.

Za upis u srednjoškolski obrazovni program ­­­­­­­­­servisera/ serviserke karoserije potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja. Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stječe se kvalifikacija za tržište rada. Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih.

 

Uvjeti rada

Serviser/ serviserka karoserije motornih vozila radi u zatvorenim prostorijama s kemikalijama i lako isparljivim tvarima, u različitim položajima tijela, izložen je buci, prljavštini i prašini, a često i štetnim plinovima. Posao je fizički naporan, a moguće su i različite ozljede. Zbog povećane opasnosti od ozljeda i zbog opasnosti od požara važno je strogo pridržavanje propisa o zaštiti na radu i mjera zaštite od požara.

Tijekom lakiranja nosi zaštitnu radnu odjeću, kapu i masku, kako bi se zaštitio od štetnog utjecaja boja, lakova i kemikalija. Radno mjesto za lakiranje mora zadovoljiti propisane uvjete za rad na siguran način.

Serviser/ serviserka karoserije najčešće radi u jednoj smjeni i samo iznimno nedjeljom i praznikom.

Kontraindikacije za servisera/ serviserku karoserije su: oštećena funkcija vida i nedostatak stereovida, oštećenje funkcije sluha i nemogućnost nošenja osobnih zaštitnih sredstava za zaštitu sluha (za rad u buci), neraspoznavanje osnovnih boja, teža oštećenja funkcije mišićno-koštanog sustava, kronični poremećaji dišnog i/ili srčano-žilnog sustava, kronični poremećaji koji znatno remete kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje, kronični poremećaji koji mogu dovesti do gubitka svijesti i/ili poremećaja ravnoteže i  kronični poremećaji funkcije kože na otkrivenim dijelovima tijela i utvrđena alergija na profesionalne alergene.

Skupovi kompetencija (11)
1.
Analiziranje, planiranje i organiziranje za popravak karoserije motornih vozila
Sektor
Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija - Metalurgija
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Datum do kada vrijedi
-
Kompetencije
Planirati potrebe za odgovarajućim alatom
Održavati i atestirati uređaje i osiguravati njihov rad na ispravan i siguran način
Planirati i nabavu potrošnog materijala
Održavati radni prostor u skladu s pravilima struke
Izvršiti kontrolu zaštitnih sredstava za rad na siguran način
Izraditi plan dnevnog/tjednog popravka
Organizirati i rasporediti sve resurse
2.
Pripremanje radnog mjesta
Sektor
Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija - Metalurgija
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Datum do kada vrijedi
-
Kompetencije
Pripremiti zaštitnu opremu (kombinezon, cipele sa tvrdom kapicom, rukavice, zaštitne naočale, zaštitna maska, čepovi za uši)
Pripremiti alate i uređaje za lakiranje (npr. miješalica za boju, komora, pištolj za nanošenje boje (šprica), kompresor, usisavač, viskozimetar)
Pripremiti alate i uređaje za limarske radove (npr. uređaj za pjeskarenje, brusni strojevi, usisavač, aparat za varenje, stol za razvlačenje i centriranje, ručni hidraulički uređaj)
Nabaviti specijalizirane alata za izradu dijelova karoserije vozila koji se više ne proizvode
Čistiti, osvjetljavati i zračiti radno mjesto, zimi grijati
3.
Pripremni autolimarski radovi
Sektor
Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija - Metalurgija
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Datum do kada vrijedi
-
Kompetencije
Otvoriti radni nalog
Čitati i tumačiti funkcionalne sheme električnih, pneumatskih i hidrauličkih sklopova
Služiti se sa skicama iz tehničkih priručnika
Izvršiti kontrolu vozila (kontrola elektronike, ustanovljenje pogonskog principa vozila tj. radi li se o električnom vozilu ili o vozilima na pogon benzinom, dizelom, plinom ili o hibridnom vozilu)
Vizualno procijeniti oštećenje u prisustvu stranke
Postaviti vozilo na radnu poziciju i pripremiti ga za popravak
Podići vozila na dizalici i ispitati podvozje (šasije), oštećenja tipa: udarac, korozija, dotrajalost dijelova lima i pukotine
Postaviti vozilo na "stol za razvlačenje" (ako se radi o većim oštećenjima konstrukcije karoserije)
Ustanoviti oštećenja u dijelovima nedostupnima oku
Izmjeriti konstrukciju vozila
Odabrati alate u skladu s utvrđenim oštećenjima (npr. ako je oštećenje nastalo uslijed djelovanja vremenskih prilika, prometnog udesa itd.)
Koristiti alate potrebne za otklanjanje manjih oštećenja koji nisu konstrukcijski povezani s geometrijom vozila (npr. dizalica, pomoćna dizalica/'krokodilka')
Demontirati dijelove koji se ne obrađuju i zaštititi okolne površine koje se ne obrađuju
Skidati vanjski sloj izolacije podvozja strojem za pjeskarenje ili pomoću leda, markirati korodirane i oksidirane dijelove
Demontirati veći dio (do cijelog) podvozja kao i unutrašnjost te odvojiti korodirane i oksidirane dijelove, ukoliko je oštećenje veliko
4.
Priprema karoserije prije spajanja dijelova
Sektor
Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija - Metalurgija
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Datum do kada vrijedi
-
Kompetencije
Nanijeti antikorozivnu zaštitu
Nanijeti temeljni materijal na podlogu s pištoljem za nanošenje boje (dvokomponentno npr. 'wash-primer')
Nanijeti pomoću špricanja epoksi-temelja
Nanijeti ljepljivu brtvenu masu na spojeve karoserije
5.
Popravljanje oštećenih dijelova karoserije
Sektor
Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija - Metalurgija
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Datum do kada vrijedi
-
Kompetencije
Poznavati svojstva materijala za popravak karoserije vozila i tehnologiju i obradu istih
Procijeniti mehanička oštećenja u okvirima ekonomske isplativosti (ekonomska totalna šteta)
Demontirati dijelove vozila (npr. zaštitna maska kod blatobrana)
Odabrati potrebni alat (npr. podmetače, jastučiće, čekiće) i uređaj za zavarivanje (npr. CO2 aparat, tig aparat za varenje aluminija s argonom)
Poznavati osnove rada na računalu
Izvršiti mjerenje, centriranje i podešavanje karakterističnih kota podvozja i karoserije vozila u skladu s geometrijom karoserije za određeno vozilo na stolu za razvlačenje
Izvršiti popravak oštećenih dijelova koji nisu za zamjenu
Brusiti brusnim diskom
Izravnati oštećeni dio (npr. pomoću autogenog aparata ili spottera za aluminij ili za karoserijski lim, čekićem, izvlakačem, acetilenskom svjetiljkom/plinskim pištoljem, aparatom za varenje, podlagačima, polugama)
Nanijeti kositar plinskim pištoljem na izbrušene dijelove kako bi se postiglo poravnanje linija oštećenih dijelova u tvorničke mjere
Izraditi dio poda: odabrati lim, odabrati alata (npr. crtaća igla, papir, šestar, pomično mjerilo, ljepljiva traka, aluminijska folija, stroj/naprava za savijanje/rolanje lima (pig-mašina, english wheel), komplet čekića, komplet podmetača, jastučić s pijeskom, drveni panj, sprej na nitro bazi, aparat za varenje, razmaknici/žabice za održavanje razmaka među limovima), izraditi zamjenski dio za korodirani oksidirani dio služeći se vještinom tehničkog crtanja i prijenosom dimenzija na novi lim
Osmisliti postupak za rekonstrukciju dijelova karoserije koji se ne mogu nabaviti ili je njihova cijena previsoka jer proizvođač nudi samo cjeloviti dio koji daleko nadilazi manji oštećeni dio
Demontirati i montirati interijer vozila
Izravnati/izvući jednostavna oštećenja na krovu pomoću vakuum-mašine
Spojiti rezervne dijelove s cjelokupnom karoserijom
Obraditi spojeve između postojećih i novo ugrađenih dijelova/elemenata (npr. pocinčavanjem ili premaznim sredstvima koja zamjenjuju pocinčavanje i hladno se nanose na spojeve)
Izvršiti prvu fazu pripreme za lakiranje (brušenje, odmašćivanje, nanošenje tekućih kitova/punila) podloge koja je mehanički oštećena (npr. od lima, aluminija, plastike, stakloplastike, pocinčana površina)
Odstraniti oštećeni dio, zamijeniti ga novim adekvatnim rezervnim dijelom, ako se podloga ne može sanirati
6.
Autolakirerski radovi
Sektor
Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija - Metalurgija
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Datum do kada vrijedi
-
Kompetencije
Postaviti zaštitne navlake u vozilo (za volan, za mjenjač, ručnu kočnicu i na sjedišta) i zaštititi dijelove vozila koji se neće lakirati
Nanijeti sredstva čvrstog punila lopaticom
Obraditi podlogu brusnim papirom različite granulaže i zaštititi neoštećene dijelova
Nanijeti tekuće punilo uređajem/špricom u različitim tonovima zavisno od baze koja će se lakirati
Izvršiti završnu fazu finog brušenja
Odmastiti površinu za lakiranje nakon svake faze pripreme
Nanijeti potrebne materijale prije samog nanosa boje (npr. za zaštitu od mehaničkih udaraca i korozije)
Završno zaštititi vozilo s odgovarajućim materijalima (papir , najlon, krep traka različitih dimenzija i sl.).
Utvrditi ton boje i pripremiti boju pomoću računala
Nanijeti baznu boju u termolakirnici u skladu s pravilima struke
Izvršiti završno lakiranje nakon sušenja bazne boje nanošenjem završnog sloja/bezbojnog laka koji štiti baznu boju od vanjskih i mehaničkih utjecaja i oštećenja i daje visoki sjaj
Izvršiti korekciju laka tj. finu završnu obradu laka, nakon sušenja (brušenjem i poliranjem)
Nanijeti vosak na nepristupačne dijelove karoserije
Oprati alat
Izvršiti završnu montažu vozila
7.
Administriranje poslovanja
Sektor
Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija - Metalurgija
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Datum do kada vrijedi
-
Kompetencije
Izvršavati jednostavne kalkulacije npr. pri izradi ponude, troškovnika, procjene štete i sl.
Izraditi početnu specifikaciju potrebnog vremena i rezervnih dijelova za popravak štete na osnovi iskustvene procjene
Detaljno analizirati štetu i specificirati potrebne rezervne dijelove i vrijeme potrebno za popravak
Izraditi detaljnu specifikaciju potrebnog potrošnog materijala
Otvoriti radni nalog i voditi ga do završetka radova
Pribavljati rezervne dijelove za zamjenu
Nabavljati potrošni materijal (boja, brusnih papira, kitova, punila i ostali potrošni materijal, zaštitne folije i papir)
8.
Izvršavanje komercijalnih poslova
Sektor
Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija - Metalurgija
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Datum do kada vrijedi
-
Kompetencije
Izraditi ponudu i predračun popravaka
Analizirati korisnika (osiguravatelj, firma, leasing, tj. pravna ili fizička osoba) koja snosi trošak popravka
Prikupiti dokumentaciju od stranke o osiguranju, izvidu štete i slično nakon što stranka prihvati ponudu, tj. prije početka radova
Obračunati izvršene usluge prema završenom radnom nalogu
Izraditi i naplatiti račun
Kontrolirati plaćanje ulaznih računa
9.
Poslovno komuniciranje
Sektor
Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija - Metalurgija
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Datum do kada vrijedi
-
Kompetencije
Komunicirati s dobavljačima
Komunicirati sa srodnim tvrtkama
Komunicirati s osiguravateljem
Komunicirati s kolegama na radnom mjestu
Komunicirati sa strankama (npr. prikupiti informacije o šteti na vozilu, dodatnim popravcima, načinu plaćanja, o isporuci, po potrebi tijekom procesa popravka vozila i sl.)
Komunicirati s podizvođačima (lakireri, mehaničari, autoelektričari, ICT)
Komunicirati sa stručnjacima vezano za nove materijale
Komunicirati sa školama
10.
Kontrola i osiguranje kvalitete izvršene usluge i procesa rada
Sektor
Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija - Metalurgija
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Datum do kada vrijedi
-
Kompetencije
Timski analizirati posao i planirati moguća poboljšanja
Izvršiti kontrolu usluge na način da ispitamo jesu li svi elementi precizno sastavljeni ili popravljeni
Izvršiti mehaničku i optičku kontrolu geometrije podvozja vozila
Izdati garanciju za provedene popravke i uvažavanje reklamacije klijenata
Izvršiti samoprocjenu izvršenog posla i osmisliti njegovo unapređenje
Kolegijalno i afirmativno opažati i dijeliti iskustvo
Pratiti trendove u proizvodnji materijala, alata i postupaka rada pri servisiranju karoserije vozila (npr. sajmovi, kontakt s proizvođačima alata i potrošnog materijala i sl.)
Surađivati sa stručnjacima iz visokog obrazovanja u zemlji i inozemstvu u pogledu poboljšanja tehnološkog postupka
11.
Primjenjivanje propisanih mjera za zaštitu ljudi i okoliša
Sektor
Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija - Metalurgija
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Datum do kada vrijedi
-
Kompetencije
Dezinficirati vozila prije i nakon rada
Primijeniti zaštitna sredstava pri tehnologiji varenja tj. spajanja metala
Primijeniti zaštitna sredstava prilikom korištenja električnih ili akumulatorskih ili pneumatskih uređaja
Primijeniti zaštitna odijela, maske i rukavice
Zbrinjavati tekućine rashladnog sustava i sustava klimatizacije tj. plina,
Zbrinjavati otpadne/oštećene elemente vozila
Osiguravati prostor u krugu radionice za otpadne tvari i otpadne materijale/elemente
Sortirati i zbrinjavati plastiku, papir, metal, aluminij, staklo, električne komponente itd., predavati otpad ovlaštenim tvrtkama
Odabirati boje koje imaju manje hlapljivih tvari i ekološki prihvatljivije boje na bazi vode
Održavati i mijenjati filtere u termolakirnici
Preuzmi u formatu: CSV
Ključni poslovi (13)
1.
Analiziranje, planiranje i organiziranje za popravak karoserije motornih vozila
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Planirati potrebe za odgovarajućim alatom
Održavati i atestirati uređaje i osiguravati njihov rad na ispravan i siguran način
Planirati i nabavu potrošnog materijala
Održavati radni prostor u skladu s pravilima struke
Izvršiti kontrolu zaštitnih sredstava za rad na siguran način
Izraditi plan dnevnog/tjednog popravka
Organizirati i rasporediti sve resurse
2.
Pripremanje radnog mjesta
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Pripremiti zaštitnu opremu (kombinezon, cipele sa tvrdom kapicom, rukavice, zaštitne naočale, zaštitna maska, čepovi za uši)
Pripremiti alate i uređaje za lakiranje (npr. miješalica za boju, komora, pištolj za nanošenje boje (šprica), kompresor, usisavač, viskozimetar)
Pripremiti alate i uređaje za limarske radove (npr. uređaj za pjeskarenje, brusni strojevi, usisavač, aparat za varenje, stol za razvlačenje i centriranje, ručni hidraulički uređaj)
Nabaviti specijalizirane alata za izradu dijelova karoserije vozila koji se više ne proizvode
Čistiti, osvjetljavati i zračiti radno mjesto, zimi grijati
3.
Pripremni autolimarski radovi
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Otvoriti radni nalog
Čitati i tumačiti funkcionalne sheme električnih, pneumatskih i hidrauličkih sklopova
Služiti se sa skicama iz tehničkih priručnika
Izvršiti kontrolu vozila (kontrola elektronike, ustanovljenje pogonskog principa vozila tj. radi li se o električnom vozilu ili o vozilima na pogon benzinom, dizelom, plinom ili o hibridnom vozilu)
Vizualno procijeniti oštećenje u prisustvu stranke
Postaviti vozilo na radnu poziciju i pripremiti ga za popravak
Podići vozila na dizalici i ispitati podvozje (šasije), oštećenja tipa: udarac, korozija, dotrajalost dijelova lima i pukotine
Postaviti vozilo na "stol za razvlačenje" (ako se radi o većim oštećenjima konstrukcije karoserije)
Ustanoviti oštećenja u dijelovima nedostupnima oku
Izmjeriti konstrukciju vozila
Odabrati alate u skladu s utvrđenim oštećenjima (npr. ako je oštećenje nastalo uslijed djelovanja vremenskih prilika, prometnog udesa itd.)
Koristiti alate potrebne za otklanjanje manjih oštećenja koji nisu konstrukcijski povezani s geometrijom vozila (npr. dizalica, pomoćna dizalica/'krokodilka')
Demontirati dijelove koji se ne obrađuju i zaštititi okolne površine koje se ne obrađuju
Skidati vanjski sloj izolacije podvozja strojem za pjeskarenje ili pomoću leda, markirati korodirane i oksidirane dijelove
Demontirati veći dio (do cijelog) podvozja kao i unutrašnjost te odvojiti korodirane i oksidirane dijelove, ukoliko je oštećenje veliko
4.
Pripremanje karoserije prije spajanja dijelova
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Nanijeti antikorozivnu zaštitu
Nanijeti temeljni materijal na podlogu s pištoljem za nanošenje boje (dvokomponentno npr. 'wash-primer')
Nanijeti pomoću špricanja epoksi-temelja
Nanijeti ljepljivu brtvenu masu na spojeve karoserije
5.
Popravljanje oštećenih dijelova karoserije
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Poznavati svojstva materijala za popravak karoserije vozila i tehnologiju i obradu istih
Procijeniti mehanička oštećenja u okvirima ekonomske isplativosti (ekonomska totalna šteta)
Demontirati dijelove vozila (npr. zaštitna maska kod blatobrana)
Odabrati potrebni alat (npr. podmetače, jastučiće, čekiće) i uređaj za zavarivanje (npr. CO2 aparat, tig aparat za varenje aluminija s argonom)
Poznavati osnove rada na računalu
Izvršiti mjerenje, centriranje i podešavanje karakterističnih kota podvozja i karoserije vozila u skladu s geometrijom karoserije za određeno vozilo na stolu za razvlačenje
Izvršiti popravak oštećenih dijelova koji nisu za zamjenu
Brusiti brusnim diskom
Izravnati oštećeni dio (npr. pomoću autogenog aparata ili spottera za aluminij ili za karoserijski lim, čekićem, izvlakačem, acetilenskom svjetiljkom/plinskim pištoljem, aparatom za varenje, podlagačima, polugama)
Nanijeti kositar plinskim pištoljem na izbrušene dijelove kako bi se postiglo poravnanje linija oštećenih dijelova u tvorničke mjere
Izraditi dio poda: odabrati lim, odabrati alata (npr. crtaća igla, papir, šestar, pomično mjerilo, ljepljiva traka, aluminijska folija, stroj/naprava za savijanje/rolanje lima (pig-mašina, english wheel), komplet čekića, komplet podmetača, jastučić s pijeskom, drveni panj, sprej na nitro bazi, aparat za varenje, razmaknici/žabice za održavanje razmaka među limovima), izraditi zamjenski dio za korodirani oksidirani dio služeći se vještinom tehničkog crtanja i prijenosom dimenzija na novi lim
Osmisliti postupak za rekonstrukciju dijelova karoserije koji se ne mogu nabaviti ili je njihova cijena previsoka jer proizvođač nudi samo cjeloviti dio koji daleko nadilazi manji oštećeni dio
Demontirati i montirati interijer vozila
Izravnati/izvući jednostavna oštećenja na krovu pomoću vakuum-mašine
Spojiti rezervne dijelove s cjelokupnom karoserijom
Obraditi spojeve između postojećih i novo ugrađenih dijelova/elemenata (npr. pocinčavanjem ili premaznim sredstvima koja zamjenjuju pocinčavanje i hladno se nanose na spojeve)
Izvršiti prvu fazu pripreme za lakiranje (brušenje, odmašćivanje, nanošenje tekućih kitova/punila) podloge koja je mehanički oštećena (npr. od lima, aluminija, plastike, stakloplastike, pocinčana površina)
Odstraniti oštećeni dio, zamijeniti ga novim adekvatnim rezervnim dijelom, ako se podloga ne može sanirati
6.
Autolakirerski radovi
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Postaviti zaštitne navlake u vozilo (za volan, za mjenjač, ručnu kočnicu i na sjedišta) i zaštititi dijelove vozila koji se neće lakirati
Nanijeti sredstva čvrstog punila lopaticom
Obraditi podlogu brusnim papirom različite granulaže i zaštititi neoštećene dijelova
Nanijeti tekuće punilo uređajem/špricom u različitim tonovima zavisno od baze koja će se lakirati
Izvršiti završnu fazu finog brušenja
Odmastiti površinu za lakiranje nakon svake faze pripreme
Nanijeti potrebne materijale prije samog nanosa boje (npr. za zaštitu od mehaničkih udaraca i korozije)
Završno zaštititi vozilo s odgovarajućim materijalima (papir , najlon, krep traka različitih dimenzija i sl.).
Utvrditi ton boje i pripremiti boju pomoću računala
Nanijeti baznu boju u termolakirnici u skladu s pravilima struke
Izvršiti završno lakiranje nakon sušenja bazne boje nanošenjem završnog sloja/bezbojnog laka koji štiti baznu boju od vanjskih i mehaničkih utjecaja i oštećenja i daje visoki sjaj
Izvršiti korekciju laka tj. finu završnu obradu laka, nakon sušenja (brušenjem i poliranjem)
Nanijeti vosak na nepristupačne dijelove karoserije
Oprati alat
Izvršiti završnu montažu vozila
7.
Administriranje poslovanja
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Izvršavati jednostavne kalkulacije npr. pri izradi ponude, troškovnika, procjene štete i sl.
Izraditi početnu specifikaciju potrebnog vremena i rezervnih dijelova za popravak štete na osnovi iskustvene procjene
Detaljno analizirati štetu i specificirati potrebne rezervne dijelove i vrijeme potrebno za popravak
Izraditi detaljnu specifikaciju potrebnog potrošnog materijala
Otvoriti radni nalog i voditi ga do završetka radova
Pribavljati rezervne dijelove za zamjenu
Nabavljati potrošni materijal (boja, brusnih papira, kitova, punila i ostali potrošni materijal, zaštitne folije i papir)
8.
Izvršavanje komercijalnih poslova
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Izraditi ponudu i predračun popravaka
Analizirati korisnika (osiguravatelj, firma, leasing, tj. pravna ili fizička osoba) koja snosi trošak popravka
Prikupiti dokumentaciju od stranke o osiguranju, izvidu štete i slično nakon što stranka prihvati ponudu, tj. prije početka radova
Obračunati izvršene usluge prema završenom radnom nalogu
Izraditi i naplatiti račun
Kontrolirati plaćanje ulaznih računa
9.
Komuniciranje i suradnja s drugima
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Komunicirati s dobavljačima
Komunicirati sa srodnim tvrtkama
Komunicirati s osiguravateljem
Komunicirati s kolegama na radnom mjestu
Komunicirati sa strankama (npr. prikupiti informacije o šteti na vozilu, dodatnim popravcima, načinu plaćanja, o isporuci, po potrebi tijekom procesa popravka vozila i sl.)
Komunicirati s podizvođačima (lakireri, mehaničari, autoelektričari, ICT)
Komunicirati sa stručnjacima vezano za nove materijale
Komunicirati sa školama
10.
Osiguranje kvalitete usluge
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Izvršiti kontrolu usluge na način da ispitamo jesu li svi elementi precizno sastavljeni ili popravljeni
Izvršiti mehaničku i optičku kontrolu geometrije podvozja vozila
Izdati garanciju za provedene popravke i uvažavanje reklamacije klijenata
11.
Osiguravanje kvalitete procesa rada
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Timski analizirati posao i planirati moguća poboljšanja
Izvršiti samoprocjenu izvršenog posla i osmisliti njegovo unapređenje
Kolegijalno i afirmativno opažati i dijeliti iskustvo
Pratiti trendove u proizvodnji materijala, alata i postupaka rada pri servisiranju karoserije vozila (npr. sajmovi, kontakt s proizvođačima alata i potrošnog materijala i sl.)
Surađivati sa stručnjacima iz visokog obrazovanja u zemlji i inozemstvu u pogledu poboljšanja tehnološkog postupka
12.
Primjenjivanje propisanih mjera za zaštitu zdravlja
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Dezinficirati vozila prije i nakon rada
Primijeniti zaštitna sredstava pri tehnologiji varenja tj. spajanja metala
Primijeniti zaštitna sredstava prilikom korištenja električnih ili akumulatorskih ili pneumatskih uređaja
Primijeniti zaštitna odijela, maske i rukavice
13.
Primjenjivanje propisanih mjera za zaštitu okoliša
Datum evidencije u Registar HKO
20.12.2021
Datum do kada vrijedi
-
Predlagatelj
Hrvatska obrtnička komora
Kompetencije
Zbrinjavati tekućine rashladnog sustava i sustava klimatizacije tj. plina,
Zbrinjavati otpadne/oštećene elemente vozila
Osiguravati prostor u krugu radionice za otpadne tvari i otpadne materijale/elemente
Sortirati i zbrinjavati plastiku, papir, metal, aluminij, staklo, električne komponente itd., predavati otpad ovlaštenim tvrtkama
Odabirati boje koje imaju manje hlapljivih tvari i ekološki prihvatljivije boje na bazi vode
Održavati i mijenjati filtere u termolakirnici
Preuzmi u formatu: CSV
Upisan temeljem zahtjeva
Serviser/ serviserka karoserije motornih vozila
Datum upisa
20.12.2021
Vrijedi do
30.9.2025
Odluka nadležnog tijela o upisu u Registar
Stručno mišljenje