Skoči na glavni sadržaj

Molimo pričekajte...

Skup kompetencija - Proizvodnja sira

Sektor
Poljoprivreda, prehrana i veterina
Podsektor
Prehrambena tehnologija
Uvjeti rada
-
Kompetencije (20)
1.
Poznavati fizikalno-kemijska svojstva mlijeka
2.
Poznavati faze proizvodnje sira i mliječnih proizvoda
3.
Termički obraditi mlijeko ovisno o propisima i tehnološkom procesu proizvodnje sira
4.
Dodavati mljekarsku kulturu i koagulante (npr. sirilo), kako bi se mlijeko usirilo, ovisno o vrsti sira koji se proizvodi
5.
Provjeravati čvrstoću gruša prije rezanja (npr. vizualno ili dodirom) te procijeniti kada je gruš spreman za rezanje
6.
Rezati gruš (koagulirano mlijeko) na željenu veličinu zrna, ovisno o vrsti sira
7.
Kontrolirati fermentaciju uzimanjem uzoraka (ispitivati kiselost mlijeka, sirutke, gruša i sira)
8.
Dogrijati i sušiti sirno zrno, uz miješanje po potrebi
9.
Procijeniti dodirom kad je sirno zrno dovoljno suho za kalupiranje
10.
Puniti kalupe sirnim zrnom (predprešati) uz mogućnost dodavanja začina (npr. sol, crvena paprika ili sl.)
11.
Prešati sir (npr. samoprešanjem, utezima, pneumatskom prešom ili sl.)
12.
Vaditi sir iz kalupa
13.
Provoditi salamurenje sira - ovisno o tehnološkom procesu
14.
Vaditi sireve iz salamure, ostaviti ih da se ocijede
15.
Premazivati ili nacjepljivati sireve plemenitom plijesni, ovisno o vrsti sira
16.
Staviti sir na zrenje (industrijsko ili klasično zrenje)
17.
Dimiti sir, ovisno o vrsti sira
18.
Njegovati sireve tijekom zrenja u zrioni (npr. premazivati, okretati, prati, četkati i sl.)
19.
Kontrolirati temperaturu i vlagu u zrioni, ovisno o vrsti sira
20.
Pakirati proizvod ovisno o vrsti (npr. rezati i vakuumirati sireve ili puniti posude) i etiketirati ga
Preuzmi u formatu: CSV
Ključni poslovi (0)
Upisan temeljem zahtjeva
Sirar/ sirarica
Datum upisa
7.2.2022
Vrijedi do
-
Odluka nadležnog tijela o upisu u Registar