Skoči na glavni sadržaj

Molimo pričekajte...

Skup ishoda učenja - Posluživanje obroka za posebne prigode

Razina HKO
4
Sektor
Turizam i ugostiteljstvo
Podsektor
-
Znanstveno područje
-
ECTS bodovi
-
CSVET bodovi
7
HROO bodovi
-
Broj godina istraživanja
-
Uvjeti pristupanja stjecanju skupa ishoda učenja
Jednaki uvjetima za pristupanje stjecanju kvalifikacije.
Materijalni i kadrovski uvjeti za stjecanje skupa ishoda učenja

Uvjeti u kojima se stječu kompetencije propisani su Državnim pedagoškim standardom srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja(»Narodne novine«, broj 63/2008 i 90/2010) i Pravilnikom o načinu organiziranja i izvođenja nastave u strukovnim školama (»Narodne novine«, broj 140/2009 i 130/2020).

 

MATERIJALNI UVJETI:

• standardna učionica prikladne veličine (1,25 m2 po osobi), opremljena računalom za nastavnika, projektorom, internetskom vezom i opremom za pisanje (zelena, bijela ili pametna ploča)

• specijalizirana učionica ili ugostiteljski objekt

 

KADROVSKI UVJETI:  najmanje razina 4.1 HKO-a odgovarajućeg profila

 

Specifična znanja povezana sa skupom ishoda učenja mogu biti stečena formalnim obrazovanjem te neformalnim i informalnim učenjem. Ishodi učenja mogu se ostvariti formalnim obrazovanjem te neformalnim i informalnim učenjem.

Materijalni i kadrovski uvjeti za vrednovanje skupa ishoda učenja

-

Postupak i primjeri vrednovanja

Ishodi učenja provjeravaju se pisano i/ili usmeno  i/ili vježbom i/ili problemskim zadatkom i/ili projektnom temom i/ili projektnim zadatkom i/ili radnom situacijom.

 

Zadatak: Izvan ugostiteljskog objekta održat će se proslava rođendana. Za ovu prigodu, učenik treba osmisliti ponudu jela i pića, dekorirati prostor u kojem će se proslava održati, poslužiti jelo i piće na odgovarajućem inventaru te prema potrebi, dogotoviti jelo pred stolom gosta.

Zadatak: Učenik dobiva zadatak pripremiti flambirane palačinke za 2 osobe kod stola gosta. Učenik prema recepturi priprema potrebne namirnice i inventar, primjenjuje tehniku flambiranja slatkih jela. prigotovljeno jelo slaže na tanjur pazeći na preciznost i urednost i poslužuje gostu.

Ishodi učenja (6)
1.
navesti vrste i razlike između svakodnevnih i prigodnih obroka
2.
kreirati ponudu jela i pića za posebnu prigodu (vjenčanje, krštenje)
3.
dekorirati ugostiteljski objekt za posebnu prigodu
4.
izabrati inventar za posebnu prigodu
5.
poslužiti svečane prigodne obroke u ugostiteljskom objektu ili izvan njega
6.
dogotoviti jelo kod stola gosta odgovarajućom tehnikom (npr. flambiranje, filetiranje)
Preuzmi u formatu: CSV
Naziv i šifra standarda kvalifikacija za koje se predlaže skup ishoda učenja (ako je primjenjivo)
Tehničar za ugostiteljstvo / Tehničarka za ugostiteljstvo (standard strukovnog dijela kvalifikacije) - 197
Skup kompetencija za koji se predlaže skup ishoda učenja
Planiranje, priprema i organizacija poslovanja u ugostiteljskom objektu
Upisan temeljem zahtjeva
Tehničar za ugostiteljstvo / Tehničarka za ugostiteljstvo (standard strukovnog dijela kvalifikacije)
Datum upisa
21.3.2023
Vrijedi do
-
Prethodni standard
Ne postoji
Revidirani standard
Ne postoji
Odluka nadležnog tijela o upisu u Registar
Način stjecanja skupa ishoda učenja
formalno, neformalno, informalno