Molimo pričekajte...
MATERIJALNI UVJETI:
OPREMA: ploča, prijenosno računalo, LCD projektor, video uređaj, vizualni didaktički materijali, digitalna baza slika, edukacijski filmovi, sheme, crteži, modeli, zidne slike, katalozi o povrćarstvu, ručni alat, pomagala, sjetvene ploče i kontejneri, supstrati za sjetvu, supstrati za presađivanje, uređaji i priključci za sjetvu, uređaji i priključci za sadnju povrtnih kultura.
PROSTOR: standardna učionica, specijalizirana učionica, praktikum, uzgojni proizvodni prostor, klijalište, tunel, plastenik, staklenik, gredica, povrtnjak, parcela za presađivanje povrtnih sadnica
Praktična nastava se izvodi u radnim uvjetima povrtlara/ice u tvrtci/OPG-u s kojim Ustanova ima sklopljen Ugovor o obavljanju učenja temeljenog na radu.
KADROVSKI UVJETI
kadrovski uvjeti za teorijski dio nastave: najmanje razina 6 HKO-a odgovarajućeg profila
kadrovski uvjeti za praktični dio nastave: najmanje razina 4.2 HKO-a, s minimalnim radnim iskustvom od 5 godina u relevantnoj poljoprivrednoj proizvodnji
Specifična znanja povezana sa skupom ishoda učenja mogu biti stečena formalnim obrazovanjem, neformalnim i informalnim učenjem. Ishodi učenja mogu se ostvarivati neformalnim i informalnim učenjem
Materijalni i kadrovski uvjeti potrebni za vrednovanje skupa ishoda učenja identični su materijalnim i kadrovskim uvjetima potrebnim za stjecanje skupa ishoda učenja.
Skup ishoda učenja i pripadajući ishodi provjeravaju se pisano i/ili usmeno, vrednovanjem postupaka i rezultata rješavanja radne situacije / projektnih aktivnosti / usmene prezentacije i/ili pisanog rada i/ili mapom radova, a na temelju unaprijed definiranih elemenata i kriterija vrednovanja (analitičke i holističke rubrike za vrednovanje).
VJEŽBA: Polaznik samostalno ili u grupi priprema tlo na kojem će posaditi svoje sadnice povrća, čisteći ga od drugih neželjenih kultura te tretirajući zemlju ekološki dozvoljenim sredstvima. Samostalno sadi povrtnu kulturu koju namjerava proizvoditi nakon završetka programa ili je već proizvodi na svom OPG-u u kontejnere za sadnju, te prati razvoj sadnice. Polaznik opisuje način na koji se postavljaju nasadi kulture koju je odabrao za zadanu površinu. Također, objašnjava zašto je primijenio odabrani način postavljanja nasada.
Vrednovanje: nastavnik, pomoću unaprijed definiranih kriterija, vrednuje izrađeni zadatak.
1.
poznavati supstrate za sjetvu i sadnju te njihove osobine
|
2.
pripremiti supstrat za sjetvu povrća
|
3.
usporediti ekološke i konvencionalne načine uzgoja povrća
|
4.
razlikovati sadnice prema obliku, veličini i vrsti povrtnih kultura
|
5.
razlikovati hibridno sjeme od sortnog
|
6.
izračunati količinu sjemena za određenu površinu
|
7.
provesti odgovarajuću tehniku sjetve za uzgoj presadnica povrća
|
8.
izvršiti sadnju odabrane povrćarske kulture
|
9.
izraditi plan plodoreda povrćarske kulture
|
10.
procijeniti kako, kada i koliko zalijevati presadnice povrtnih kultura
|
11.
provesti mjere njege i zaštite presadnica odabranih povrćarskih kultura
|
Preuzmi u formatu: CSV |