Molimo pričekajte...
MATERIJALNI UVJETI:
Učionica, ploča, prijenosno računalo, LCD projektor, PP prezentacije, video uređaj, vizualni didaktički materijali, digitalna baza slika, edukacijski filmovi, sheme, crteži, modeli, zidne slike, pedološke karte, katalozi sa sortama voćaka, pedološke karte; obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ili tvrtka/obrt koji se bavi ekološkom proizvodnjom, uzgojem i preradom voća s kojom ustanova ima sklopljen ugovor o suradnji i/ili specijalizirana učionica/praktikum ustanove s kojom ustanova ima sklopljen ugovor o suradnji, opremljena odgovarajućim nastavnim sredstvima.
KADROVSKI UVJETI:
- najmanje razina 6 HKO-a (preddiplomski sveučilišni studij, preddiplomski stručni studij) odgovarajućeg profila
- strukovni učitelj, minimalno razina 4 HKO-a (srednje strukovno obrazovanje) odgovarajućeg profila s najmanje pet godina radnog iskustva u voćarstvu
Specifična znanja povezana sa skupom ishoda učenja mogu biti stečena formalnim obrazovanjem, neformalnim i informalnim učenjem. Ishodi učenja mogu se ostvarivati neformalnim i informalnim učenjem
Materijalni i kadrovski uvjeti potrebni za vrednovanje skupa ishoda učenja identični su materijalnim i kadrovskim uvjetima potrebnim za stjecanje skupa ishoda učenja.
Skup ishoda učenja i pripadajući ishodi provjeravaju se pisano i/ili usmeno, vrednovanjem postupaka i rezultata rješavanja radne situacije / projektnih aktivnosti / usmene prezentacije i/ili pisanog rada i/ili mapom radova, a na temelju unaprijed definiranih elemenata i kriterija vrednovanja (analitičke i holističke rubrike za vrednovanje).
Primjer vrednovanja:
Zadatak 1 : Izraditi kalendar voćnjaka sa ekološkim mjerama njege
Polaznik dobiva zadatak ustanoviti fenofazu rasta i razvoja određene voćne vrste u zadanom voćnjaku tijekom vegetacijskog perioda. Tijekom zadanog perioda promatra promjene u voćnjaku i bilježi fiziologiju voćaka i ekološke utjecaje (cvatnja, rast i razvitak ploda; odnos prema vodi, svjetlosti i temperaturi), sustave uzgoja (podizanje voćnjaka; mineralna ishrana; uzgojni oblici; fiziološke osnove reza, regulacija rasta i rodnosti) uz analiziranje i predlaganje postupaka provođenja mjera njege u voćnjaku u ekološkom uzgoju voća u odnosu na konvencionalni; pisanim ili usmenim putem.
Zadatak 2: Provođenje zimske rezidbe određene voćne vrste u zadanom voćnjaku
Polaznik dobiva zadatak primijeniti pravilnu ekološku pomotehničku mjeru zimske rezidbe određene voćne vrste u zadanom voćnjaku ovisno o starosti voćnih nasada (rezidba za formiranje uzgojnog oblika; rezidba u rodu i rezidba u cilju pomlađivanja voćnjaka).
1.
razlikovati pomološka svojstva i kakvoću plodova pojedinih voćnih vrsta
|
2.
procijeniti fenofaze rasta i razvoja voćaka
|
3.
povezati osnovne fiziološke procese rasta i rodnosti voćaka
|
4.
razlikovati načine razmnožavanje voćaka, cijepljenje, rez i uzgojne oblike
|
5.
usporediti provođenje mjera njege u voćnjaku u ekološkom (ekološka agrotehnika obrade tla i gnojidba) i konvencionalnom uzgoju voća
|
6.
provesti rezidbu voćnjaka u razdoblju mirovanja
|
7.
ustanoviti povezanost cvatnje, oplodnje i plodonošenja u tekućoj i narednoj vegetacijskoj godini veznih za određenu voćnu vrstu
|
8.
izdvojiti postupke prorjeđivanja plodova u ekološkom voćarstvu
|
9.
izraditi plan mjera njege mladih voćnjaka na ekološki način
|
Preuzmi u formatu: CSV |