Molimo pričekajte...
MATERIJALNI UVJETI:
Učionica, ploča, prijenosno računalo, LCD projektor, PP prezentacije, video uređaj, vizualni didaktički materijali, digitalna baza slika, edukacijski filmovi, sheme, crteži, modeli, zidne slike, pedološke karte, katalozi sa sortama voćaka, pedološke karte; obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ili tvrtka/obrt koji se bavi ekološkom proizvodnjom, preradom i uzgojem voća s kojom ustanova ima sklopljen ugovor o suradnji i/ili specijalizirana učionica/praktikum ustanove s kojom ustanova ima sklopljen ugovor o suradnji, opremljena odgovarajućim nastavnim sredstvima.
OPREMA: ručni alat, pomagala, ambalaža za berbu, uređaji i priključci za berbu i/ili mehanizirani berači
KADROVSKI UVJETI:
- najmanje razina 6 HKO-a (preddiplomski sveučilišni studij, preddiplomski stručni studij) odgovarajućeg profila
- strukovni učitelj, minimalno razina 4 HKO-a (srednje strukovno obrazovanje) odgovarajućeg profila s najmanje pet godina radnog iskustva u voćarstvu
Specifična znanja povezana sa skupom ishoda učenja mogu biti stečena formalnim obrazovanjem, neformalnim i informalnim učenjem. Ishodi učenja mogu se ostvarivati neformalnim i informalnim učenjem.
Materijalni i kadrovski uvjeti potrebni za vrednovanje skupa ishoda učenja identični su materijalnim i kadrovskim uvjetima potrebnim za stjecanje skupa ishoda učenja.
Skup ishoda učenja i pripadajući ishodi provjeravaju se pisano i/ili usmeno, vrednovanjem postupaka i rezultata rješavanja radne situacije / projektnih aktivnosti / usmene prezentacije i/ili pisanog rada i/ili mapom radova, a na temelju unaprijed definiranih elemenata i kriterija vrednovanja (analitičke i holističke rubrike za vrednovanje).
Primjer vrednovanja:
Zadatak: Polaznik samostalno procijenjuje i odabire plodove sezonskog voća za berbu. Odabire način berbe odabranog sezonskog voća (strojno/ručno), provodi berbu i sortira voće za vrijeme berbe (odvaja plodove po veličini, razvijenosti, boji, zdravstvenom stanju i stupnju oštećenja). Završno, polaznik analizira i prezentira stupanj oštećenja plodova, te predlaže način ambalažiranja za daljnju namjenu ubranog voća.
1.
ustanoviti zrelost i kvalitetu plodova pojedinih vrsta voća
|
2.
procijeniti vrijeme berbe pojedinih vrsta voća obzirom na dospjelost i dozrelost plodova
|
3.
provesti berbu, čišćenje i sortiranje sezonskog voća
|
4.
identificirati nedostatke kvalitete plodova nakon berbe i njihove uzroke
|
5.
povezati optimalni rok berbe sa uvjetima čuvanja plodova najznačajnijih voćnih vrsta
|
6.
usporediti utjecaj ručnog i strojnog branja voća na rodnost i kvalitetu plodova
|
7.
samostalno odabrati plodove za berbu
|
8.
analizirati stupanj oštećenja plodova
|
9.
izdvojiti odgovarajuću ambalažu ovisno o namjeni ubranog voća (tržište, skladištenje ili prerada)
|
Preuzmi u formatu: CSV |